Nema na zalihama
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen plod (Juniperi fructus)
Hemijski sastav : Plod kleke sadrži do 2,5% etarskog ulja, flavonoide, proantocijane, šećere
Upotreba : Aktivni sastojci ploda kleke deluju na pospešenje izlučivanja mokraće povećanjem glomerularne filtracije
U narodnoj medicini se koristi: Kod različitih stomačnih tegoba, za izmokravanje i sniženje povišene telesne temperature, kod ekcema. Etarsko ulje se koristi za aromatizovanje džina.
Ograničenja u upotrebi : Ne sme se koristiti kod bubrežnih oboljenja (nefritisa i pijelonefritisa), tokom dojenja, ni u trudnoći jer može dovesti do pobačaja.
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašiku ploda kleke preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | |
Masti: | |
od kojih zasićene masne kiseline: | |
Ugljeni hidrati: | |
od kojih šećeri: | |
Proteini: | |
Vlakna: | |
So: |
Recenzije
Još nema komentara.