Nema na zalihama
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen koren (Ononidis radix)
Hemijski sastav : Koren zečjeg trna sadrži izoflavonske glikozide, triterpene, sterole, etarsko ulje
Upotreba : Pospešuje izlučivanje mokraće te se se uglavnom koristi kao sastojak čajnih mešavina koje se preporučuju za mokrenje, kod upale mokraćne bešike i za sprečavanje pojave peska i kamena u bubrezima
U narodnoj medicini se koristi : Za ublažavanje tegoba kod gihta i reumatizma.
Ograničenja u upotrebi : Ne preporučuje se upotreba korene zečjeg trna kod otoka (edema) koji su posledica oslabljene funkcije bubrega ili srca.
Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašičicu usitnjenog korena zečjeg trna preliti sa 200 ml hladne vode, kratko prokuvati, poklopiti i posle 15 minuta procediti. Pije se dva do tri puta dnevno po šolju čaja.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | |
Masti: | |
od kojih zasićene masne kiseline: | |
Ugljeni hidrati: | |
od kojih šećeri: | |
Proteini: | |
Vlakna: | |
So: |
Recenzije
Još nema komentara.