Nema na zalihama
Biljka južne Amerike čije se sitne semenke koriste u ishrani već preko 6000 godina,a zbog sličnog načina uzgoja i upotrebe svrstava se u žitarice. Kinoa je vrlo vredna i hranjiva namirnica koju je preporučljivo uvesti u svakodnevnu ishranu.Kinoa sadrži više belančevina od ječma ili prosa, a po količini i uravnoteženosti aminokiselina usporediva je sa sojom. Sadrži i visoku količinu kalcijumak, kalijuma magnezijuma, gvožđa, vlakana, B-vitamina, E-vitamina.Kinoa obiluje dobrim, nezasićenim mastima, ali zato sadrži manje ugljenih hidrata nego većina žitarica.Kinoa blagotvorno deluje protiv migrene (magnezijum opušta krvne sudove, zbog čega pomaže i u slučajevima visokog pritiska), Budući da kinoa ima izuzetno nizak glikemijski indeks, ona je odličan izbor za osobe koje imaju problema sa šećerom u krvi i viškom kilograma, a bogatstvo u amino kiselini lizinu podstiče rast i oporavak tkiva Upravo zbog toga kinoa je savršena za decu, rekonvalescente i sve koji vode računa o svom zdravlju.
Zrno kinoe potrebno je pre kuvanja isparati vodom,kako se nebi pokvario ukus jela.Od jedne šoljice suve kinoe ,može se dobiti 3 šoljice kuvane. Može se dodati u čorbe,supe,jela od povrđa.Kod pripreme kinoe dodati jedan deo kinoe,a 2 dela vode. Krčka se 10-20 minuta.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1607KJ/384kcal |
Masti: | 6 |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0,7 |
Ugljeni hidrati: | 68 |
od kojih šećeri: | 0 |
Proteini: | 13 |
Vlakna: | 6 |
So: | 0 |
Recenzije
Još nema komentara.