Nema na zalihama
Organski Vrganj – Boletus edulis voćna tela sadrže oko 500 mg ergosterola na 100 g suve pečurke. Ergosterol je sterolno jedinjenje koje je često prisutno u gljivama. Dodatno, voćna tela imaju oko 30 mg ergosterol peroksida na 100 g suve pečurke. Ergosterol peroksid je steroidni derivat sa širokim spektrom bioloških aktivnosti, uključujući antimikrobne i antiinflamatorne aktivnosti, i citotoksičnoast za razne tumorske ćelijske linije uzgajene na laboratorijskim kulturama.
Fitohelatini daju B. edulis otpornost na toksične teške metale kao pto je kadmijum.
Ova pečurka isto tako sadrži protein koji vezuje šećere, ili lektin, koji ima afinitet za šećere ksiloza i melibioza. Lektin je mitogen — drugim rečima, on stimuliše ćelije da počnu proces ćelijske deobe, što dovodi do mitoze. Osim toga, lektin ima antivirusna svojstva: on inhibira enzim reverznu transkriptazu virusa ljudske imunodeficijencije. Druge studije sugerišu da B. edulis isto tako ima antivirusno dejstvo protiv Vaccinia virusa i virusa mozaika duvana gajenog u kulturi. Antivirusna jedinjenja iz pečurki su predmet interesa u biomedicinskim istraživanjima zbog njihovog potencijala da unaprede razumevanje virusne replikacije, i kao novi lekovi za tretman virusnih bolesti.
Organski Vrganj se obično griluje ili peče u rerni. Može da se doda i u testenine, rizoto, kaserolu ili graten.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 189,04KJ/26,8kcal |
Masti: | 1.02g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.13g |
Ugljeni hidrati: | 2.4g |
od kojih šećeri: | 0.68g |
Proteini: | 6.5g |
Vlakna: | |
So: | 1.5g |
Recenzije
Još nema komentara.