Crni pirinač tokom kuvanja dobija tamno ljubičastu boju zbog visokog nivoa anticijanina. Takođe sadrži veliki broj minerala, pogotovo gvožđa, a kao i svi pirinči sadrži i nekoliko aminokiselina.
Prepuručuju ga kod spremanja pudinga i torti. Crni pirinač se priprema tako što se šolja pirinča sipa u šerpu sa 2 šolje vode i kuva se 45 min. Na kraju ga posuti susamom.Crni pirinač ima više minerala od ostalih vrsta pirinča i dobar je za hladnije dane zato što uspeva da zadrži toplotu u unutrašnjosti tela. Crni pirinač ima diuretička svojstva i dobar je za bubrege i bešiku.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1500KJ/357kcal |
Masti: | 3.6g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.72g |
Ugljeni hidrati: | 72g |
od kojih šećeri: | 0.5g |
Proteini: | 10g |
Vlakna: | 1.5g |
So: | 0g |
Recenzije
Još nema komentara.