28 na zalihama
Ovseno integralno brašno- se dobija mlevenjem celog zrna ovsa.Veoma je hranljivo i ima znatno manji nivo ugljenih hidrata u odnosu na druge zitarice.
Ovseno brašno sadrži supstance koje povoljno utiču na smanjenje lošeg LDL holesterola odgovornog za zakrečenje krvnih sudova i porast krvnog pritiska.
Posebno su značajna rastvorljiva i nerastvorljiva dijetetska vlakna koja se u idealnom balansu, nalaze u omotaču zrna ovsa. Rastvorljiva dijetetska vlakna deluju pozitivno na kardiovaskularni sistem, a nerastvorljiva na probavni sistem.
Ovseno brašno se sporije vari, tako da izaziva duži osećaj sitosti, a takođe čisti želudac i creva od štetnih produkata.
Ovseno brašno može da se koristi za pripremu hleba i ostalih peciva ,može se koristiti u kombinaciji sa ostalim vrstama integralnog brašna.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 356kcal |
Masti: | 4,74g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 1,13g |
Ugljeni hidrati: | 63,22 |
od kojih šećeri: | 2,46g |
Proteini: | 15,11g |
Vlakna: | 4,16g |
So: | 0,045g |
Recenzije
Još nema komentara.