11 na zalihama
Heljda je dobila ime po grčkoj reči Fagus, što u prevode znači bukva i Piros-pšenica. Njena postojbina je centralna Azija gde se koristila još pre 6000 g. pre nove ere, odakle se proširila na Tibet, Kinu, Japan i Evropu u koju su preneli Saraćeni u XV veku. Rusi je zovu Grečika što upućuje na to da su je Grci preneli u istočne krajeve gde se i danas najviše uzgaja.Heljda je planinska zeljasta biljka koju zbog hranjivih semenki svrstavaju među žitarice. Bogata je gvožđem, magnezijumom, kalijumom kao i vitaminima B1, B2 i E. Takođe je poznata po svom sadržaju rutina (ranije vitamin P). Izuzetno je pogodna za zdravu ishranu. Slavuj Heljda se prirodno gaji i bere u ekološki čistoj oblasti Kursk, južna Rusija.
„Zimska zitarica“ odlicna za pripremu kasa za celu porodicu.Odlicna za dorucak .
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1536KJ/367kcal |
Masti: | 3.0g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.44g |
Ugljeni hidrati: | 71.3g |
od kojih šećeri: | <1g |
Proteini: | 12.5g |
Vlakna: | 8.9g |
So: | <0.01g |
Recenzije
Još nema komentara.