Nema na zalihama
Hibiskus nam je uglavnom poznat po svojim raskošnim cvetovima i kao sastojak čaja, ali se ne zna dovoljno o njegovim lekovitim svojstvima.Hibiskus deluje na povećanje apetita, a ima primenu i u lečenju prehlada, srčanih i nervnih oboljenja, bola i otoka (upala) u gornjem respiratornom traktu. Pomaže prilikom zadržavanja tečnosti u ogranizmu, stomačnih problema i poremećaja cirkulacije. Služi i kao blagi laksativ i diuretik.U hrani i piću, hibiskus se koristi zbog mirisa, ukusa i boje. On poboljšava miris, ukus i izgled mnogih mešavina čajeva.Voćne kiseline u hibiskusu mogu da deluju kao laksativ. Neki naučnici smatraju da drugi sastojci hibiskusa mogu da deluju na smanjenje krvnog pritiska, ublažavanje grčeva u stomaku, crevima i materici, kao i da mogu da deluju kao antibiotici, protiv bakterija i protiv glista.
Hibiskus nije uvek bezbedno koristiti tokom trudnoće. Postoje slučajevi kada hibiskus utiče na izazivanje menstruacije, što može dovesti do spontanog pobačaja kod trudnica. S obzirom na to da nema dovoljno podataka o bezbednosti konsumiranja hibiskusa tokom dojenja, on se ne preporučuje.Odgovarajuća doza zavisi od više faktora kao što su uzrast, zdravstveno stanje i drugi uslovi. Trenutno ne postoji dovoljno naučnih činjenica koje bi odredile tačnije doziranje hibiskusa. Postarajte se samo da pratite uputstva na preparatima ili da se konsultujete sa farmaceutom ili lekarom.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | |
Masti: | |
od kojih zasićene masne kiseline: | |
Ugljeni hidrati: | |
od kojih šećeri: | |
Proteini: | |
Vlakna: | |
So: |
Recenzije
Još nema komentara.