Nema na zalihama
Šipak u obliku čaja preporučuje se dojiljama, jer vitamin C prelazi u mleko i bebu čini zdravijom i otpornijom. U periodama gladovanja odličan napitak je upravo čaj od šipka; daje utisak sitosti i snabdeva organizam vitaminima, a istovremeno potpomaže izlučivanje štetnih materija iz organizma. To je čaj koji možete piti uz doručak, naročito zimi i u proleće. Doprineće vašoj bodrosti i dodaće rumenilo bledom tenu. Čaj od šipka smanjuje verovatnoću da ćete se razboleti od gripa, ali ako do toga ipak dođe, pijte ga svakodnevno. Od latica šipka može se pripremati losion za toniziranje lica.Kada pripremate čaj, gledajte da u njemu preovlađuju suvi plodovi, a ne semenke. Zdravije je. Semenke se preporučuju, umereno, kod peska i kamena u bubregu.Za pripremanje čaja, za jednu osobu, potrebno je oko 50 gr. sveže (zelene) ili 5-10 gr sušene čajne sirovine i ½ l vode. Prosušena čajna sirovina se stavi u ključalu vodu, kuva oko 5 minuta i tek onda skine sa vatre i procedi. Šipak i drugi voćni plodovi se kuvaju do 10 minuta (malo duže). Čaj od šipka će biti bogatiji vitaminom C ako se posle kuvanja ostavi da stoji još 30-60 minuta, pa tek onda procedi. Čaj se po potrebi zasladi domaćim, prirodnim medom. Ako ga nemate pri ruci, jako je korisno piti i gorak čaj.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | |
Masti: | |
od kojih zasićene masne kiseline: | |
Ugljeni hidrati: | |
od kojih šećeri: | |
Proteini: | |
Vlakna: | |
So: |
Recenzije
Još nema komentara.