2 na zalihama
Miso se preporučuje:
– za pravilan metabolizam jer je bogat mineralima
– za poboljšanje varenja jer sadrži žive enzime, koji direktno pomažu u procesu varenja hrane i podstiču lučenje sokova u želucu (proteini životinjskog porekla prouzrokuju truljenje i kiselost a miso neutrališe i eliminiše te posledice
– za izdržljivost jer sadrži velike količine glukoze koja nam daje energiju a zimi sprečava osećaj hladnoće
– za srčana oboljenja jer miso sadrži linolinsku kiselinu i lecitin koji rastvaraju holesterol u krvi; veoma je koristan u sprečavanju arterioskleroze i visokog krvnog pritiska
– za uspostavljanje hormonalne ravnoteže kod žena
– za sprečavanje osteoporoze
– za sprečavanje alergija
– za sprečavanje pojave tuberkoloze
– pušačima se preporučuje za ublažavanje loših efekata pušenja
– za lepotu jer hrani kožu koja dobija gipkost i svežinu
– miso je sposoban da se ugradi u radioaktivne supstance i da ih eliminiše iz organizma putem stolice; miso štiti od raka
Miso sadrži enzime i latobacile nastale u procesu višegodišnje prirodne fermentacije, a koji omogućavaju bolje lučenje sokova u želucu, lakše varenje i veću iskorišćenost hranjivih materija. Miso sprečava truljenje, gasove, loše varenje hrane i na taj način sprečava razvoj kiselosti organizma.
Miso sadrži: 9,7mg proteina, kompleks B vitamina, obilje kalcijuma, fosfora, gvožđa, natrijuma, kalijuma, bioflavonida.
Sadrži lecitin i linolinsku kiselinu, koji rastvaraju holesterol, i sprečavaju pojavu ateroskleroze.
Jedan tanjir miso supe dnevno pojačava otpornost organizma na sve bolesti i preventivno deluje na pojavu raka.
Neka osnovna pravila ili predlozi za primenu slatkog, belog misoa nasuprot tamnom, slanom misou su:
– beli miso je odlična zamena za mlečne proizvode (umesto mleka ili putera možete ga staviti u krem supe, pire krompir…; sa tofu sirom, limunom ili pirinčanim sirćetom dodajte ga umesto pavlake u premaze i umake).
– da biste istražili punu gamu ukusa belog misoa istražite mogućnosti njegove primene u pripremi sosova i preliva za salate; beli miso i pirinčano sirće, koje je prirodno fermentisalo, stvaraju ukusnu, osvežavajuću kiselu mešavinu (primena ove mešavine ima veoma dugu tradiciju u japanskoj kuhinji), a dodavanjem ulja, luka, mirođije, začina, pirinčanog, tofu sir, tahinija… dobićete odličan salatni preliv
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 818KJ/194kcal |
Masti: | 4.2g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.7g |
Ugljeni hidrati: | 28.6g |
od kojih šećeri: | 26.2g |
Proteini: | 9.1g |
Vlakna: | 1.9g |
So: | 4.9g |
Recenzije
Još nema komentara.