11 na zalihama
Sočivo je veoma praktično za upotrebu, lako se priprema i bogato je mnogim hranljivim materijama. U prošlim vremenima sočivo je zauzimalo veoma važno mesto u svakodnevnoj ishrani. Ova mahunaka je poznata kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije vitamina B pomešanog sa ugljenim hidratima. Zbog toga je sočivo preporučljivo svima koji su fizički aktivni, sportistima ili ljudima koji obavljaju teške fizičke poslove. Sočivo je bogato i mnogim mineralima, a naročito gvožđem. Takođe sadrži velike količine lizina, koji uglavnom nedostaje žitaricama.
Sočivo je tipično jelo na balkanskoj trpezi. Može se spremiti u vidu čorbe, janije, sa ili bez mesa. Sa sočivom je moguće napraviti i ćufte od povrća i razne salate. Može se koristiti za punjenje paprika, a pečena janija sa sočivom je veoma ukusno i zdravo jelo.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1473KJ/352kcal |
Masti: | 1.06g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.154g |
Ugljeni hidrati: | 63.35g |
od kojih šećeri: | 2.03g |
Proteini: | 24.63g |
Vlakna: | 10.7g |
So: | 0.015g |
Recenzije
Još nema komentara.