4 na zalihama
Susamovo svetlo ulje se dobija postupkom hladnog ceđenja sirovog semena susama. U makrobiotičkoj kuhinji izuzetno se ceni, kako zbog postojanosti, tako i zbog ukusa. Krasi ga bogat sastav nezasićenih omega 6 i 9 masnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, npr. kardiovaskularnog, kao i odvijanje metaboličkih procesa. Bogat je izvor vitamina E i B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom.Dokazano je da susamovo ulje snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II. Takođe reguliše nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova. Pozitivno utiče na ćelije mozga i nerve. In vitro ispitivanja su pokazala da sezamin, fitoestroegen koji susam sadrži, sprečava razmnožavanje ćelija raka debelog creva i raka koža. A prirodni antioksidant sezamol, štiti organizam od negativnog uticaja slobodnih radikala. Pošto ima antibakterijska, ativirusna i protivupalana svojstva, koristi se i u lečenju akni.
U ishrani: Susamovo ulje ima visoku tačku dimljenja i zbog toga je pogodno za prženje, pečenje, kuvanje i dinstanje, a može se koristiti i u salatama. Koristi se u svim azijskim kuhinjama, posebno kineskoj i japanskoj.
U kozmetici: Kao i sa svim uljima, najbolje ga je nanositi na vlažnu kožu radi brže apsorpcije.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 3748KJ/895kcal |
Masti: | 99.5g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 16.2g |
Ugljeni hidrati: | <0.1g |
od kojih šećeri: | 0g |
Proteini: | <0.1g |
Vlakna: | |
So: | <0.1g |
Recenzije
Još nema komentara.