Kineski anis, kako i sami možete retpostaviti, je poreklom iz jugozapadnih azijskih zemalja. U Kini i VIjetnamu ovo drvo raste na nadmroskoj visini od 600 do 1500 metara. Takođe, poznato je da je zvezdasti anis jedan od omiljenih začina na ovim prostorima, pa se već dugo ispituju njegova svojstva i karakteristike. Još pre Hrista su ovi narodi koristili aromatično seme za razna jela i lekovite meleme. Drvo se koristilo u brodogradnji, pa je u nekim mestima ovo drvo nazivano i brodarski anis.
Sjajna zrna anisa imaju mnogo koristi za zdravlje čoveka. Upotreba biljke u svojstvu lečenja datira od davnina. Zvezdasti anis pomaže u izbacivanju sekreta. Blagotvorno deluje kod problema u gastro-intestinalnom traktu i plućima.On ima protivupalno delovanje. Preporučuje se kod kašlja, zubobolje, grčeva, gasova, bolova u grlu, reumatizma. Od skoro se od zvezdastog anisa prave i lekovi za grip i prehladu. Zrna se koriste i u druge svrhe. Na primer, ulje zvezdastog anisa se koriste kao insekticidno sredstvo.Zvezdsti anis je začin koji ima široku upotrebu u svetu kulinarstva. Mleveni zvezdasti anis se koristi u receptima za razne slatkiše, među kojima su i peciva, džemovi, želei, kompoti od kruške, jabuke, šljive, breskve. Zvezdasti anis se uspešno može kombinovati sa začinima kao što je cimet, đumbir, karanfilić, vanila. Takođe se odlično slaže sa biberom, belim lukom, mirođijom, peršunom, pa se u kombinaciji sa njima može koristiti kao začin za slana jela.Anis se može koristiti kao začin za ribu, piletinu i pačetinu, a takođe i za teletinu i svinjetinu. Ova aromatična zrna se dodaju čorbama od povrća i supama. Međutim, veoma je važno da se sa ovim začinom ne preteruje, jer ako je svež, on je dosta jak, pa je često smao 1 g dovoljan da se začini cela porcija. Eterično ulje zvezdastog anisa se koristi u proizvodnji likera.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | |
Masti: | |
od kojih zasićene masne kiseline: | |
Ugljeni hidrati: | |
od kojih šećeri: | |
Proteini: | |
Vlakna: | |
So: |
Recenzije
Još nema komentara.