0,00 RSD
0

Proteinska brašna

Proteinska brašna su idealan izbor ukoliko nastojite da povećate unos proteina, smanjite unos ugljenih hidrata ili jednostavno probate nešto novo i zdravije. Jednostavno i efikasno unapredite svoju ishranu i uživajte u brojnim zdravstvenim prednostima koje ova brašna nude.

No data was found
Kategorije
Brend
Filter brend
Cena
Filter cena - slider
Filter cena - inputs
rsd
rsd
209,00 RSD
149,00 RSD
285,00 RSD
439,00 RSD
249,00 RSD
165,00 RSD

Šta su proteinska brašna? 

Visok sadržaj proteina je ono što proteinska brašna izdvaja i razlikuje od onog običnog, najčešće pšeničnog belog, na koje smo navikli u ishrani. Ovo je specifična vrsta brašna dobijaju se od različitih biljnih izvora koji su bogati proteinima, a to su kao mahunarke, orašasti plodovi, semenke i drugi izvori. Ako želite da unapredite svoju ishranu dodavanjem više proteina u svoje svakodnevne obroke, onda su proteinska brašna pravi izbor i saveznik u vašoj zdravoj ishrani.

Od čega se prave proteinska brašna? 

Kao što smo pomenuli, proteinska brašna se prave od različitih biljnih izvora koji su prirodno bogati proteinima. Neki od najčešćih izvora su:

  • mahunarke – soja, leblebije, grašak,
  • orašasti plodovi – badem, lešnik, orah,
  • semenke – lan, susam, konoplja, čia seme,
  • žitarice bez glutena – kinoa i amarant.

Za koje ćete se proteinsko brašno odlučiti zavisi isključivo od vaših ličnih potreba i preferencija, a važno je naglasiti da svaka vrsta proteinskog brašna ima svoje specifične nutritivne vrednosti i koristi.

Proteinska brašna – koje vrste postoje i neke od njihovih karakteristika? 

Veliki broj različitih vrsta proteinskih brašna je na tržištu, a neka od najpopularnijih su:

  • Sojino brašno – osim što je bogato biljnim proteinima i vlaknima, sadrži i esencijalne aminokiseline.
  • Brašno od leblebije – prirodno je bogato proteinima, vlaknima i ima nizak glikemijski indeks, što je izizetno važno osobama koje vode računa o nivou šećera u krvi.
  • Bademovo brašno – izuzetne hranljivosti, bogato zdravim mastima i proteinima. Brašno od badema je i odličan izbor za sve one koji prate keto ili lowcarb dijete.
  • Konopljino brašno – bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kao i proteinima.
  • Laneno brašno – odličan način za povećanje nutritivne vrednosti obroka, a inače je prebogato omega-3 masnim kiselinama i vlaknima
  • Kokosovo brašno – odlična alternativa drugim vrstama brašna. Izuzetno ukusno, mirisno, nutritivno bogato brašno od kokosa, obiluje proteinima i vlaknima, ne sadrži gluten.
  • Susamovo brašno – obiluje visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina (omega-6 i omega-9), kao i veoma važnim biljnim vlaknima i proteinima. Preporučuje se kao pomoć pri čišćenju krvnih sudova i kod povišenog holesterola u krvi. Kao i onima koji su alergični na laktozu i za očuvanje zdravlja zuba i smanjenje rizika od osteoporoze.
  • Brašno od bundeve – prepuno je cinka koji je važan u očuvanju imuniteta, a odlikuje ga i visok sadržaj proteina i vlakana i visoke nutritivne vrednosti. Bundevino seme od kojeg se brašno pravi važno je za očuvanje pravilne funkcije prostate.

Kome se preporučuju proteinska brašna i zašto? 

Proteinska brašna su zbog svog sastava odličan izbor za različite grupe ljudi, pa se tako preporučuju:

  • Svima koji su na dijeti preporučuje se upotreba neke vrste proteinskog brašna kao zamene za tradicionalna, a posebno su pogodna za sve one koji su na low carb ili keto dijetama.
  • Za dijabetičare jer mnoge vrste proteinskih brašna imaju nizak glikemijski indeks, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
  • Osobama sa intolerancijom na gluten jer su pogodna za osobe sa celijakijom ili glutenskom intolerancijom zbog toga što su mnoge vrste proteinskih brašna prirodno bez glutena.
  • Veganima i vegetarijancima je ovakva vrsta brašna neophodna za uravnoteženu vegansku ili vegetarijansku ishranu jer su proteinska brašna odličan izvor biljnih proteina.
  • Sportistima i rekreativcima jer ova brašna, zbog visokog sadržaja proteina koje u sebi sadrže, pomažu u izgradnji i oporavku mišića.

Koja je razlika između običnog i proteinskog brašna? 

Proteinska brašna mogu sadržati značajno veći procenat proteina, ponekad i do 50% ili više u poređenju sa običnim pšeničnim brašnom. Osim proteina često sadrže i više vlakana i manje ugljenih hidrata, te ih takav nutritivni sadržaj čini zdravijom alternativom za mnoge ljude.

Koje su sve prednosti upotrebe proteinskog brašna? 

Prednosti upotrebe proteinskog brašna u ishrani su brojne, a neke od najvažnijih definitivno su:

  • Izuzetno visok sadržaj proteina koji održavaju mišićnu masu, a osim toga podržavaju metabolizam i povećavaju osećaj sitosti.
  • Nizak glikemijski indeks što je posebno značajno za ljude obolele od dijabetesa jer zahvaljujući ovom svojstvu proteinska brašna pomažu u održavanju nivoa glukoze u krvi.
  • Obilje vlakana koja doprinose zdravlju probavnog sistema.
  • Velika raznovrsnost jer postoje brojna proteiska brašna od različitih biljnih ozvora
  • Široka upotreba jer se mogu koristiti u mnogobrojnim recepatima, uključujući peciva, palačinke, hleb, i smoothie napitke.

Da li proteinska brašna mogu biti zamena za obično brašno? 

Prilikom korišćenja potrebno je imati na umu da zbog različite teksture i ukusa, proteinska brašna možda neće biti pogodna za baš sve recepte, ali da, ona mogu predstavljati adekvatnu zamenu za obično brašno.

Za najbolje rezultate nekad je jednostavno potrebno i poželjno kombinovanje proteinskog brašna sa drugim vrstama brašna. Tako se npr. bademovo brašno često koristi kombinovano sa kokosovim brašnom u pekarskim proizvodima u cilju postizanja idealne teksture i ukusa.

Zdravstveni benefiti upotrebe proteinskog brašna 

Neke od zdravstvenih benefiti koje redovna upotreba proteinskih brašna može doneti su:

  • Kontrola težine i podrška procesu mršavljenja jer u kontroli apetita i održavanju zdrave telesne težine mogu umnogome pomoći proteini i vlakna iz proteinskog brašna.
  • Izgradnja, održavanje i podrška mišićne mase što je posebno važno za sportiste, rekreativce i starije osobe.
  • Zdravlje srca i krvnih sudova, održavanje stabilnog nivoa glukoze u krvi, kao i smanjenje nivoa holesterola.

Na koje se sve načine proteinska brašna mogu koristiti u svakodnevnoj ishrani? 

Proteinska brašna su pogodna za vegane, vegetarijance, dijabetičare, osetljive na laktozu i one na dijeteskim režimima ishrane. Zapravo za sve one koji žele da obogate svoje obroke dodatnim proteinima, vlaknima i hranljivim materijama koje su korisne za organizam.

U svakodnevnoj ishrani, zahvaljujući svojim osobinama, proteinska brašna je moguće koristiti na najrazličitije načine i uživati u njihovom ukusu i svim benefitima po zdravlje. Evo nekoliko ideja kako ih i gde se koristiti:

  • u pecivima kao zamena ili dodatak običnom brašnu,
  • u receptima za hleb, kolače, i palačinke,
  • u smoothie napicima – za dodatnu i poboljšanu nutritivnu vrednost dodajte omiljeno proteinsko brašno u svoje smoothie napitke,
  • u paniranju mesa ili povrća, dodajući im hrskavost i hranljive materije,
  • u kašama – prosto ih umešajte u ovsene kaše ili druge vrste doručaka na bazi žitarica kako biste povećali unos proteina i ukusno započeli dan.

Proteinska brašna koja imamo u ponudi u našoj Zdravoj hrani – online bioshopu 

U našoj prodavnici Zdrava hrana – online bioshop možete pronaći širok izbor izuzetno kvalitetnih proteinskih brašna, uključujući sojino brašno, brašno od leblebija, bademovo, kososovo, susamovo, laneno, bundevino brašno…

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaPovratak na prodavnicu
        Možda vam se dopadnu i ovi proizvodi
        Kategorije
        Brend
        Filter brend
        Cena
        Filter cena - slider
        Filter cena - inputs
        rsd
        rsd