3 na zalihama
Napravljeno od grožđa, balzamiko sirće je poznato po svom bogatom ukusu, baršunastoj crnoj boji i minimalnoj kaloričnoj vrednosti. Ovo sirće se dobija fermentacijom u drvenim burićima, baš kao vino, a ukus mu se, takođe, intenzivira sa godinama.Balsamiko sirće je veoma bogato antioksidantima koji su neophodni za ljudski organizam. Takođe, ima visok sadržaj fenolnih jedinjenja i bioflavonida, koji: Smanjuju rizik kardiovaskularnih oboljenja, Poboljšavaju mentalno zdravlje i smanjuju osećaj anksioznosti, Imaju pozitivan efekat na izgled kože, Smanjuju rizik osteoporoze, Doprinose regulisanju krvnog pritiska, Veoma su korisni u prevenciji dijabetesa, Imaju anti-kancerogena dejstva, Smanjuju rizik moždanog udara, Jačaju moždane funkcije i pomažu u prevenciji Alchajmerove bolesti, Imaju dokazana anti-alergijska dejstva, Imaju antiseptičko i antimikrobno svojstvo.Balzamiko je, takođe, saveznik u borbi protiv problema prekomerne težine: bez masti i sa malom količinom kalorija, balsamiko sirće je pogodno za sve koji su na dijeti, a koji žele da poboljšaju ukus svojih jela.
Jedan od najjednostavnijih načina da, baš poput Italijana koji su ga smislili, uživate u balzamiku, je da njime pokapate komade razlomljenog parmezana i nakon što odstoji petnaestak minuta, dovoljno da sir upije ukus, poslužite ga s domaćim khlebom i vinom.Osim u salatama, nekoliko kapi Aceta balsamica daju poseban ukus pršuti, jagodama, trešnjama, sladoledu i supi od bundeve. Često se koristi i u umacima. Vrhunski Aceto balsamico odličan je aperitiv ili digestiv.Dodaće dašak posebnosti zelenoj salati, radiču i rukoli, s kojim se posebno dobro slaže, kao i salatama s paradajzom, krastavcima i graškom.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 409KJ/96kcal |
Masti: | 0g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0g |
Ugljeni hidrati: | 19g |
od kojih šećeri: | 19g |
Proteini: | 0g |
Vlakna: | 0g |
So: | 0.05g |
Recenzije
Još nema komentara.