2 na zalihama
Humus sadrži visoku koncentraciju gvožđa i vitamina C, proteina i dijetetskih vlakana, kao i znatne količine folata i vitamina B6. Leblebije, sastojak koji je zastupljen u najvećem procentu, su dobar izvor proteina, sadrže mnogo biljnih vlakana, zatim imaju nizak glikemijski indeks. Takođe, sadrže veoma važne minerale magnezijum i gvođže, kao i veliki broj vitamina B1, B2, B5 i C.
Humus je pogodan za korišćenje u ishrani vegetarijanaca i veganaca, kao kompletan proteinski obrok.
Kao namaz humus se nanosi na pogaču ili tost, kao i na krekere ili čips tortilje. Takođe, može se služiti i kao deo predjela, ili kao prilog uz piletinu na žaru, ribu ili plavi patlidžan. Može se ukrasiti seckanim paradajzom, krastavcem, peršunovim lišćem, dinstanim pečurkama, maslinovim uljem, tvrdo kuvanim jajima, paprikom i maslinkama. Uostalom, pustite mašti na volju
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1085KJ/258kcal |
Masti: | 21.2g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0g |
Ugljeni hidrati: | 10.2g |
od kojih šećeri: | 0g |
Proteini: | 7.5g |
Vlakna: | |
So: | <1.7g |
Recenzije
Još nema komentara.