Nema na zalihama
Maslo od kravljeg putera (ghi) vekovima je korišćeno u našoj zemlji i kao mast i kao ulje, sve do masovnije pojave frižidera i zamrzivača, koji su omogućili da se puter čuva duže i bezbednije nego do tada. Osnovni razlog proizvodnje masla na našim prostorima je bio ekonomski – maslo se ne kvari na sobnoj temperaturi, za razliku od putera.Ghi je pročišćeni maslac. Tokom pretvaranja maslaca u maslo, dolazi do isparavanja vode i taloženja teško svarljivih mlečnih proteina, holesterola i različitih nečistoća na dnu posude u kojoj se sprema maslo. Jednostavnim mehaničkim filtriranjem, maslo se odvaja od nečistoća, čime se dobija najkvalitetnija masna supstanca, u ajurvedi poznata kao ghi.Za razliku od putera, koji sadrži dosta vode i lako se kvari, maslo je skoro 100% čista mlečna masnoća, pa stoga može da se čuva neograničeno dugo. Što je stariji, ghi je bolji (jači), a postoji mišljenje da kap ghija starog deset godina može da povrati čoveka iz kome. Zabeleženo je da neke porodice u Indiji ostavljaju ghi da stari i do sto godina.
Ghi je izuzetno moćan kada se pomeša s lekovitim biljem, jer ima sposobnost da prenosi lekovite materije čak i u najdublja tkiva. Stoga se često koristi u pripremi ajurvedskih lekova, dodataka ishrani i ajurvedskoj kozmetici.Uglavnom se koristi kao zamena za ulje ili neke druge masnoće za pripremanje hrane. Takođe se koristi umesto margarina za mazanje. S obzirom da se ne raspada na visokim temperaturama, idealan je za prženje hrane.
Zbog svojstava koja poseduje, preporučuje se 1 – 2 kašike gija, svako jutro na prazan želudac. Redovnim konzumiranjem poboljšava probavu, podmlađuje organizam i izbacuje višak toksina iz tela.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 3682KJ/896kcal |
Masti: | 99.5g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 67.7g |
Ugljeni hidrati: | 0g |
od kojih šećeri: | 0g |
Proteini: | 0g |
Vlakna: | 0g |
So: | 0g |
Recenzije
Još nema komentara.