6.368 na zalihama
Iako ga mnogi smatraju za koštunjavo voće kikiriki to zapravo nije. On pripada porodici mahunarki. Plodovi kikirikija su izuzetno ukusni. Sadrže obilje belančevina, vlakana, minerala, među kojima su najzanimljiviji gvožđe i cink, pošto su kod većine voća i povrća deficitarni. U priličnoj meri zastupljen je i kalijum, fosfor, magnezijum, bakar, mangan i selen.Vitamini B grupe deluju umirujuće na nervni sistem i kosi daju sjaj. Ostali sastojci poboljšavaju memoriju i pažnju, poboljšavaju sluh, smiruju dugotrajan suvi kašalj, a zahvalni su i kod izražene iznemoglosti. Vitamin E u kikirikiju stimuliše funkciju polnih žlezda, odnosno utiče na polnu potenciju.Kikiriki smanjuje i rizik od kardiovaskularnih oboljenja i pojedinih oblika karcinoma. Nesoljeni poboljšava nivo glukoze u krvi dijabetičara sa tipom 2, nivo triglicerida i holesterola, a zanačajan je i u kontroli telesne težine, jer je idealan za utoljavanje gladi.
Idealan za pripremu raznih vrsta predjela i jela kao i torti i kolača, kako slanih tako i slatkih. Pogodon i za osobe koje zbog visokog krvnog pritiska nisu u mogućnosti da jedu slane kikiriki proizvode.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 2710KJ/653kcl |
Masti: | 53.8g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 10.2g |
Ugljeni hidrati: | 12.6g |
od kojih šećeri: | 3.3g |
Proteini: | 29.7g |
Vlakna: | |
So: | 0.6g |
Recenzije
Još nema komentara.