24.452 na zalihama
Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina, te minerala i vitamina, lešnici su bogati i fitosterolima.Cenjeni su zbog svoje sposobnosti sprečavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora.zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, pomaže u: sprečavanju kardiovaskularnih bolesti,smanjivanju rizika od nastanka tumora,borbi protiv slobodnih radikala,poboljšanju pamćenja i mentalnih sposobnosti, smanjenju lošeg holesterola,jačanju imuniteta,zdravom razvoju fetusa
Od lešnika se mogu proizvoditi i puter, koji se smatra zdravijim od putera od kikirikija, brašno, koristi se prilikom proizvodnje slatkih prehrambenih proizvoda i ulje lešnika, koje je poželjno koristit svaki dan uz morske plodove i u salatama.Osim u raznim kremovima, kolačima i tortama, lešnici mogu da se koristei u supama, nadevima, testeninama, sladoledima, umacima. Ako želite da dobijete najviše dobrobiti od lešnika, potopite ih preko noći da biste aktivirali enzime, a zatim ih pojedite sirove, bez termičke obrade.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 628kcal |
Masti: | 60.75g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 4.46g |
Ugljeni hidrati: | 16.7g |
od kojih šećeri: | |
Proteini: | 14.95g |
Vlakna: | |
So: |
Recenzije
Još nema komentara.