Miso se preporučuje:
– za pravilan metabolizam jer je bogat mineralima
– za poboljšanje varenja jer sadrži žive enzime, koji direktno pomažu u procesu varenja hrane i podstiču lučenje sokova u želucu (proteini životinjskog porekla prouzrokuju truljenje i kiselost, a miso neutrališe i eliminiše te posledice
– za izdržljivost jer sadrži velike količine glukoze koja nam daje energiju, a zimi sprečava osećaj hladnoće
– za srčana oboljenja jer miso sadrži linolinsku kiselinu i lecitin koji rastvaraju holesterol u krvi; veoma je koristan u sprečavanju arterioskleroze i visokog krvnog pritiska
– za uspostavljanje hormonalne ravnoteže kod žena
– za sprečavanje osteoporoze
– za sprečavanje alergija
– za sprečavanje pojave tuberkuloze
– pušačima se preporučuje za ublažavanje loših efekata pušenja
– za lepotu jer hrani kožu koja dobija gipkost i svežinu
– miso je sposoban da se ugradi u radioaktivne supstance i da ih eliminiše iz organizma putem stolice; miso štiti od raka
Miso sadrži enzime i laktobacile nastale u procesu višegodišnje prirodne fermentacije, a koji omogućavaju bolje lučenje sokova u želucu, lakše varenje i veću iskorišćenost hranjivih materija. Miso sprečava truljenje, gasove, loše varenje hrane i na taj način sprečava razvoj kiselosti organizma.
Miso sadrži proteine, kompleks B vitamina, obilje kalcijuma, fosfora, gvožđa, natrijuma, kalijuma, bioflavonoida.
Sadrži lecitin i linolinsku kiselinu koji rastvaraju holesterol i sprečavaju pojavu ateroskleroze.
Jedan tanjir miso supe dnevno pojačava otpornost organizma na sve bolesti i preventivno deluje na pojavu raka.Istražite našu ponudu i otkrijte na koje sve se sve načine bela miso pasta može upotrebljavati u kulinarstvu.
Neka osnovna pravila ili predlozi za primenu slatke, bele miso paste nasuprot tamnoj, slanoj miso pasti su:
– bela miso pasta je odlična zamena za mlečne proizvode (umesto mleka ili putera možete je staviti u krem supe, pire krompir, sa tofu sirom, limunom ili pirinčanim sirćetom ili je dodajte umesto pavlake u premaze i umake).
Da biste istražili pun ukus belog misoa istražite mogućnosti njegove primene u pripremi sosova i preliva za salate; beli miso i pirinčano sirće, koje je prirodno fermentisalo, stvaraju ukusnu, osvežavajuću kiselu mešavinu (primena ove mešavine ima veoma dugu tradiciju u japanskoj kuhinji), a dodavanjem ulja, luka, mirođije, začina, pirinčanog, tofu sir, tahinija dobićete odličan salatni preliv.
Recenzije
Još nema komentara.