9 na zalihama
Amarant je značajan izvor dijetalnih vlakana, sadrži gotovo tri puta veće količine od pšenice, te fitosterola, biljnih spojeva kojima je dokazana uloga u smanjenju razine holesterola te smanjenju rizika od razvoja određenih oblika raka. Najbolje od svega je , amaranth ima čudesan okus koji podseća na lešnike i orahe.Kao dodatak obogatiće svaki hleb. Običano se dodaje pri pečenju hleba od 25 do 30 % brašna iz amaranta. Naročito se preporučuje trudnicama i dojiljama, bebama i maloj deci, kao i fizički aktivnim ljudima,te za korigovanje telesne težine i zaustavljanje proliva.Upotreba : Koristi se kao zrnasta hrana i kao povrće.Može se dodati u supe i variva da bi se zgusnulo jelo.Može se mleti u brašno i uz dodatak pšeničnog brašna koristiti pri izradi hleba testenine,keksa.Kada se prži ima ukus oraha i prijatnu aromu.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1565KJ/371kcal |
Masti: | 7g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 1.5g |
Ugljeni hidrati: | 65g |
od kojih šećeri: | 1.7g |
Proteini: | 14g |
Vlakna: | 7g |
So: | 0.01g/0% |
Recenzije
Još nema komentara.