Nema na zalihama
Bulgur je namirnica koja se pravi od pšenice (najčešće od durum pšenice).Ima veću hranljivu vrednost od kus kusa i pirinča, pa se koristi i kao njihova zamena.Što se tiče hranljivih vrednosti bogat je karbohidratima, koji su primaran izvor energije kod mnogih ljudi. Takođe ima najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica, a pored toga sadrži vitamine B i cink i gvožđe, kao i vlakna. Preporučuje se kod dijeta upravo zbog karbohidrata i dijetetskih vlakana koja pomažu kod borbe protiv raka, dijabetesa i bolesti srca. Kada ga uporedimo sa smeđim pirinčem, bulgur ima duplo manje kalorija i duplo više dijeteteskih vlakana.
Bulgur tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um. Koristi se i kod menopauzne iritabilnosti. Posebno je dobar za decu i srarije osobe.
Bulgur je namirnica koja se pravi od pšenice (najčešće od durum pšenice). Koristi se u raznim pilavima, jelima od povrća, supama. Jednom otvoreno pakovanje bulgura čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.ma značajna dijetetska i zdravstvena svojstva. Obiluje belančevinama, niacinom i gvožđem. Koristi se u raznim dijetama:za bolje varenje, za ishranu dijabetičara, zaštitu srca i za smanjenje telesne težine.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1490KJ/350kcal |
Masti: | 1.8g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.2g |
Ugljeni hidrati: | 60g |
od kojih šećeri: | 1.8g |
Proteini: | 12.3g |
Vlakna: | 10g |
So: | 0.04g |
Recenzije
Još nema komentara.