4.04 na zalihama
Pinjoli su plodovi bora roda Pinus i već hiljadama godina koriste se u ishrani širom sveta. Potrebno je petnaestak godina da bi bor dostigao zrelost i imao puno šišarki. Drveće bora čuveno je po svojoj dugovečnosti pa se ubiranje pinjola sa jednog stabla moguće i do sto godina! Berba se obavlja ručno, a šišarke se suše na suncu te se potom iz njih vade semenke – pinjoli.Pinjoli pripadaju grupi orašastih plodova koji se odlikuju prepoznatljivom aromom, visokim sadržajem ulja i visokovrednim bjelančevinama. Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i u mastima topljivih vitamina. U poređenju sa drugim orašastim plodovima pinjoli su naročito bogati bjelančevinama (23,7%), vitaminima i mineralima. Poput žitarica, orašasti plodovi deficitarni su esencijalnom aminokiselinom lizinom. Kako mahunarke i mlečni proizvodi sadrže lizin, dobro ih je uzimati zajedno s orašastim plodovima. Od vitamina pinjoli su bogati vitaminima A, C, D, E, tijaminom, riboflavinom, nijacinom, a od minerala gvožđem, magnezijem,fosforom, cinkom i selenom.Iako su bogati mastima, ne znači da orašasti plodovi nisu dobri za zdravlje. Upravo suprotno, njihove su masti uglavnom nezasićene, zbog čega su korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL holesterola. Naročito mononezasićene masne kiseline snažno deluju na smanjenje krvnog pritiska i sniženje LDL holesterola. Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćnog mehura i sistema za varenje.Kao jedinica serviranja pinjola uzima se 30 g. Energetska vrednost po jedinici serviranja iznosi oko 200 kcal.
Pinjoli su veoma ukusni i hranljivi i možete ih u ishrani koristiti na puno načina.Kao prvo možete ih lagano ispeći na tiganju, stalno mešajući, time će njihov poseban ukus postati još izraženiji.Najčešća primena pinjola je u izradi mediteranskog pesto sosa.Poznat je i umak tarator u kojem se propečeni pinjoli mešaju sa hlebom, belim lukom, mlekom i maslinovim uljem kako bi se dobila kremasta smesa.U Starom Rimu se pravila neka vrsta senfa od smrvljenih pinjola, badema i sirćeta.Pinjoli se koriste i pri preipremanju spanaća, čiji ukus upotpunjuju kontrastno.Moguće je napraviti vrlo aromatičnu mešavinu dodavanjem pinjola u med. ovo je ujedno i način da se pinjoli duže sačuvaju, jer lako užegnu.Vrlo su ukusni u kombinaciji sa slatkim korenastim povrćem ili pak u pireima od paštrnjaka, celera ili crvenog luka.Odlično se slažu sa raznim salatama tako da ih slobodno dodajte prelivima.Pinjoli se koriste i u pripremi poslastica.Mnogi stari rukopisi navode i afrodizijačko dejstvo pinjola.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 2813KJ/673kcal |
Masti: | 68.37g |
od kojih zasićene masne kiseline: | |
Ugljeni hidrati: | 13.08g |
od kojih šećeri: | |
Proteini: | 13.69g |
Vlakna: | 3.7g |
So: |
Recenzije
Još nema komentara.