5 na zalihama
Sirup od borovih iglica sa medom je izuzetan napitak bogat karotenima i C vitaminom, delotvoran je kod nazeba, protiv prehlade i u lečenju skrobuta. Naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili posle oporavka od dužih bolesti, kada nam vraća snagu i elan.
Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrednosti, pa se stoga koriste samo sveži, mladi i tek iznikli pupoljci. Oni sadrže dragocene gorke i lekovite materije. Uspešno se koriste za lečenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i katara ždrela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama koje obolevaju od reume i artritisa.
Sirup od borovih iglica najbolje bi bilo da konzumirate po 2-3 kašičice na dan, nikako više od ove doze. Konzumrajte ga samog ili ga dodajte u mlak čaj (ne smete u vruć čaj, jer će se izgibiti lekovita svojstva sirupa).
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1321KJ/310kcal |
Masti: | <0.5g |
od kojih zasićene masne kiseline: | <0.01g |
Ugljeni hidrati: | 77.2g |
od kojih šećeri: | |
Proteini: | <0.5g |
Vlakna: | <0.55g |
So: | <0.1g |
Recenzije
Još nema komentara.