Nema na zalihama
Osim što sadrži obilje proteina sočivo sadrži i dijetetska vlakna, folnu kiselinu, vitamin B1, ali i ostale vitamine B kompleksa i minerale. Crveno sočivo sadrži manje vlakana od zelenog sočiva (crveno 11% a zeleno 31%). U mnogim tradicijama sočivo se veoma poštuje kao jedna od najhranljivijih namirnica. Kuva se mnogo brže od ostalih mahunarki.
Crveno sočivo povećava vitalnost bubrega, dobro je za srce i cirkulaciju i balansira adrenalni sistem. Pomaže u snižavanju nivoa holesteola. Takođe, crveno sočivo pomaže i u regulisanju nivoa šećera u krvi, jer sprečava da nivo šećera naglo skoči posle obroka. Crveno sočivo je jedan od najboljih biljnih izvora gvožđa i zato se preporučuje u ishrani svih ljudi, a pogotovo vegetarijanaca.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1515KJ/362kcal |
Masti: | 2g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0g |
Ugljeni hidrati: | 60g |
od kojih šećeri: | 1g |
Proteini: | 25g |
Vlakna: | 10.6g |
So: | 0g |
Recenzije
Još nema komentara.