5 na zalihama
Najkvalitetnija biljna ulja avokada dobijaju se hladnim ceđenjem celog ploda. Zbog visokog sadžaja vrednih masnih kiselina u mesu ploda i koštici presuju se čitavi plodovi, a ne samo semenke. Najčešće se ovako dobijeno ulje koristi u kozmetici, za negu kože, kose i preparatima za sunčanje.Mada nije jedino biljno ulje koje se koristi u kozmetičke svrhe, ulje avokada je nadaleko najbogatije nutrijentima koje osigurava našoj koži, pa je prava blagodet koristiti ga u nezi i očuvanju zdravlja kože! Ulje avokada je naročito bogato vitaminima A i E, snažnim antioksi-dansima, vitaminima D i C, kao i vitaminima B-kompleksa. Takav specifičan sastav i koncentracija vitamina čine ga izuzetno otpornim na oksidaciju na svetlosti ili vazduhu, a ujedno je fantastičan u borbi protiv slobodnih radikala i starenja kože.Ulje avokada je izuzetno bogato mono-nezasićenim masnim kiselinama (oko 64% oleinske kise-line i 2-13% palmitoleinske kiseline), kao i polinezasićenim masnim kiselinama (skoro 10% linolne kiseline (omega 6), uz alfa-linolensku (omega 3) kiselinu. Upravo zbog ovakavog specifičnog sastava, ulje avokada je zaslužno za glatkoću i pojačanu otpornost kože i njene hidrolipidne barijere, kao i za revitalizaciju suvog vlasišta.
Kozmetička svojstva:
Stabilizuje emulzije ulja u vodi, održava kožu vlažnom i glatkom, vrhunsko nosivo (bazno) ulje, pomaže zaceljivanje i sprečava iritaciju.
Avokado ulje je najbolje za tretman kože izložene suncu. Prirodan je baktericid i izvrsno ulje za tretman vlasišta i kose. Jedno je od najboljih ulja za tretman bora i zrele kože.
Najnovija saznanja pokazuju kako ulje avokada ubrzava sintezu kolagena u vezivnim tkivima.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | |
Masti: | |
od kojih zasićene masne kiseline: | |
Ugljeni hidrati: | |
od kojih šećeri: | |
Proteini: | |
Vlakna: | |
So: |
Recenzije
Još nema komentara.