9 na zalihama
Zbog bogatog sadržaja vitamina, minerala i mikroelemenata, kesten je veoma cenjen kao namirnica. Sadrži vitamine C, PP, B1, b2 i A. Od mineralnih soli sadrži najviše kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Što se tiče mikroelemenata, najviše ima bakra, fluora i silicijuma. Kuvano ili pečeno kestenje je bogato taninima i pektinom.
Većina drevnih naroda je smatralo da je kesten "gotov hleb". Kestenje je tvrdo i sadrži sapunine, zbog kojih ima kiseo ukus. Ne mogu se jesti sirovi. Kada se kuvaju ili peku, deo skroba u kestenju se hidrolizuje u šećer i onda dobijaju slatkast i prijatan ukus i aromu. Danas je kulinarska upotreba kestena velika. Kod nas su popularni recepti za kuvanje i pečenje kestenja.
Osim toga, od kestena se pravi pire, nadev za piletinu, garniri za pečeno meso, koristi se za torte i druge slatkiše. U industriji slatkiša kesten se koristi i za punjenje bombona. Kako većina smatra, pečeno kestenje je mnogo ukusnije od kuvanog, a i lako se priprema. Pomoću oštrog noža malo zasecite gornji deo kestena. Ako ih tako ne zasečete, počeće da pucaju u rerni.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 833KJ/198,6kcal |
Masti: | 1g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.16g |
Ugljeni hidrati: | 43g |
od kojih šećeri: | 10g |
Proteini: | 4g |
Vlakna: | |
So: | 3mg |
Recenzije
Još nema komentara.