7 na zalihama
Susam je jednogodišnja biljka toplih krajeva koja se gaji radi semena.Vodi poreklo iz Afrike,a danas se gaji u mnogim tropskim krajevima.ntegralni susam je bogat kalcijumom, magnezijumom, cinkom, gvožđem, selenom a sadrži i velike količine E vitamina pa je stoga jako dobar za žene. Svakodnevnom upotrebom integralnog susama smanjuju se zapaljenski procesi u organizmu,a studije su pokazale da ima i antikancerogeno dejstvo.Sadrži i fitosterole koji sprečavaju stvaranje holesterola.Susam je dobar izvor aminokiselina.
Susam se koristi u velikom broju slatkih i slanih jela. Jedan od načina je da susam potopiti u toku noći, a sutradan ga tostirati. Mesavina mlevenog susama ,meda,kakaoa ili rogaca ,daje ukusni namaz ,koji posdeca na krem.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 2390KJ/578kcal |
Masti: | 51.9g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 7.3g |
Ugljeni hidrati: | 7.8g |
od kojih šećeri: | 0g |
Proteini: | 19.8g |
Vlakna: | 10.8g |
So: | 0g |
Recenzije
Još nema komentara.