15 na zalihama
Griz od spelte se dobija od očišćenog zrna spelte.Daljim tehnološkim postupkom mlevenja dobija se griz. Speltin griz je hranljiv, bogat amino kiselinama, dobro utiče na probavni sistem i na podizanje imuniteta. Konzumiranjem speltinog griza u raznim kuvanim varivima pozitivno utiče na zdravlje starijih osoba,sportista i dece.
Speltin griz može da se priprema u slatkoj i slanoj varijanti. Slatka varijanta se priprema uobičajeno sa mlekom, dok slana sa vodom. U posudu sa pola litre vode dodati 3 supene kašike ulja,posoliti po ukusu i čekati da proključa.U proključalu vodu dodati 5-6 supenih kašika speltinog griza. Kada se zgusne skinuti sa vatre i u prohlađeni griz dodati pavlaku ili mladi sir.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1440KJ/341kcal |
Masti: | 2.0g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.4g |
Ugljeni hidrati: | 65g |
od kojih šećeri: | 1.3g |
Proteini: | 13.0g |
Vlakna: | 8.8g |
So: | <0.03g |
Recenzije
Još nema komentara.