Slatki namazi su odavno neizostavni deo mnogih trpeza i predstavljaju idealan način da ulepšate i obogatite svoje obroke, užine i deserte. Oni koje imamo u ponudi raznovrsnog su ukusa i zadovoljiće svačije nepce, bilo da ste ljubitelj domaćih džemova, marmelada, čokoladnih namaza, proteinskih, slatkih orašastih ili veganskih.
Uvek birajte pažljivo ovu vrstu namaza i odlučite se za one bez dodatog šećera ili sa zaslađivačima jer su takvi slatki namazi izvor zdravih i hranljivih materija. Hajde da se upoznamo sa različitim vrstama slatkih namaza koje volite i koje možete pronaći u našim radnjama ili poručiti online.
Marmelade i džemovi su klasični slatki namazi koji se širom sveta, odavno, vrlo često konzumiraju za doručak, kao deo doručka ili užina. Različite vrste voća se koriste kao sastojci za spravljanje ovih slasnih zalogaja – jagode, maline, kajsije, breskve, šljive, jabuke… Često su zaslađeni šećerom ili prirodnim zaslađivačima. Marmelade imaju finu, glatku teksturu, dok su džemovi gušći i sadrže komadiće voća.
Ovi slatki namazi bogati su vitaminima, posebno vitaminom C, kao i prirodnim antioksidantima koji dolaze iz voća. Mnoge komercijalne verzije međutim sadrže visoke količine dodatih šećera, te se mora strogo voditi računa o količini unosa. Naravno, takve proizvode osobe obolele od dijabetesa trebalo bi da izbegavaju. Naravno, preporučuje se izbor domaćih ili organski proizvedenih džemova bez dodatog šećera.
Sigurni smo da su obožavaoci čokoladnih namaza najbrojniji. Kremasti, slatki namazi od čokolade, lešnika ili drugih orašastih plodova, često se konzumiraju sa hlebom, keksom, palačinkama ili kao sastojak u najrazličitijim vrstama deserata.
Sa nutritivnog aspekta, čokoladni namazi mogu biti izvor magnezijuma, gvožđa i kalcijuma, ali su, oni komercijalni i najpoznatiji, često bogati i kalorijama, mastima i šećerom. Popularni brendovi sadrže izuzetno visok procenat šećera što može doprineti povećanju telesne težine ako se konzumiraju u velikim količinama.
Danas, ipak postoje i sve su češće zdravije verzije čokoladnih namaza, bez šećera, sa prirodnim zaslađivačima poput stevije i agave, organskim sastojcima i dodatkom kakaa bogatog flavonoidima, koji imaju antioksidativna svojstva.
Med je odličan izbor za one koji žele zdrav i prirodan slatki namaz. Može se kombinovati sa voćem, orašastim plodovima, čak i začinima. Med, kao i med sa dodacima, bogat je antioksidantima, uključujući flavonoide i fenolne kiseline, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu. Takođe, ima antibakterijska i protivupalna svojstva i koristan je ne samo kao zaslađivač, već i kao prirodni lek za grlobolju i prehlade.
Međutim, iako je med prirodni zaslađivač, bogat je šećerima i kalorijama, pa ga je kao slatki namaz najbolje konzumirati umereno.
Veganske i zdravije opcije slatkih namaza postaju sve popularnije i prihvaćenije. Osnovu zdravih slatkih namaza čine prirodni sastojci kao što su orašasti plodovi, semenke, kokosovo ulje, biljni proteini i prirodni zaslađivači poput agave sirupa, stevije ili kokosovog šećera.
Na primer, slatki namaz od lešnika sa dodacima kakaa i kokosovog ulja predstavlja zdravu alternativu klasičnim čokoladnim namazima. Namenjen je dijabetičarima, svima na specijalnim režimima ishrane, ali i onima koji žele da uživaju u dobrom ukusu i slatkišima.
Namazi od voća i orašastih plodova koji ne sadrže dodate šećere ili konzervanse mogu biti izuzetno nutritivno bogati jer sadrže vitamine, esencijalne masne kiseline, vlakna i proteine. Ovo su idealne opcije za one koji žele da uživaju u slatkom, ali bez osećaja krivice. Birajte one koji sadrže prirodne sastojke, nemaju šećera i dodatnih masti.
Kako biste povećali nutritivnu vrednost obroka i produžili osećaj sitosti, slatke namaze kombinujte sa integralnim hlebom, voćem ili orašastim plodovima.
Slatki namazi nude neograničene mogućnosti uživanja u svakodnevnim obrocima i poslasticama.
Na primer, slatki namazi od čokolade mogu se koristiti kao punjenje za kroasane, preliv za torte ili dodatak smutijima, dok su marmelade i džemovi odlični za pravljenje kolača, tartova i keksova.
Med se često koristi kao prirodni zaslađivač u granolama, nut barovima, muslijima i raznim pecivima. Raznovrsnost slatkih namaza omogućava veliku kreativnost u pripremi jela i poslastica.
S obzirom na nutritivnu vrednost sastojaka od kojih se prave, slatki namazi, iako zdraviji i bolji izbor, ipak zahtevaju kontrolu porcija jer njihova kalorijska vrednost, pogotovo onih napravljenih od orašastih plodova, može biti značajna. Ključ je u umerenosti i izboru kvalitetnih sastojaka. Preporuka je da istražujete i igrate se sa različitim vrstama namaza. Na taj način otkrićete i nove načine da ove ukusne zalogaje uključite u svoju ishranu.
Naš širok asortiman slatkih namaza podrazumeva posne kremove, one na bazi čokolade, kakaoa i orašastih plodova zaslađene prirodnim zaslađivačima poput stevije i agave, keto i proteinske kremove kao i organske voćne namaze i džemove od različitih vrsta voća.
Pogodni su za vegane i vegetarijance ali i sve one koji žele da probaju nešto novo, manje kalorično i manje štetno po zdravlje. U ponudi imamo slatke namaze koji će vas svojim ukusom sasvim sigurno prijatno iznenaditi, a na kraju i oduševiti i osvojiti. Isprobajte različite i pronađite one koji vam najviše odgovaraju.