Nema na zalihama
Arame alge rastu na obe obale Pacifika, uključujući područja Japana i Perua, a na Zapadu su i poznate pod imenom morski hrast (Sea Oak). Nakon berbe, sitnjenje i sušenja na vetru i suncu, arame se zgusnu u gomilu crnih vlakana.Kuvanjem postaju tamnobraon, dobijaju slatkast ukus. Arame se uglavnom dinstaju sa korenastim povrćem, tofuom ili sojom, a mogu da se koriste i u bilo kojem receptu za koji je potreban hidžiki.Bogate su ugljenohidratima, vlaknima, niacinom, kalcijumom, gvoždjem i jodom. Arame se tradicionalno koriste za smirivanje menstrualnih tegoba i za snižavanje krvnog pritiska.
Arame alga – smeđe je boje, slatkastog ukusa i slabije teksture Može se koristiti kao mali garnirung. Suši se i seče na tanke rezance. Sadrži kalcijum i natrijum. Kupuje se u osušenom stanju. Pre kuvanja treba je isprati u 2-3 l vode i natopiti. Uglavnom se dinsta sa korenastim povrćem, tofuom ili sojom. Koristi se za pripremu začina, umaka, kao dodatak. Kuva se 30-40 minuta. Kuvana ima izgled tamnozelene boje.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 818KJ/202kcal |
Masti: | 1g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.7g |
Ugljeni hidrati: | 0.5g |
od kojih šećeri: | 0.2g/0.2% |
Proteini: | 9.5g |
Vlakna: | 72.6g |
So: | 3.2g |
Recenzije
Još nema komentara.