4 na zalihama
Prezle sadrže visok procenat leucina iz naših žitarica (prosa i heljde i drugih) – esencijalne aminokiseline koju ljudski organizam ne može sam da sintetiše nego se unosi samo putem hrane. Leucin je od velike važnosti za sintezu proteina i za mnogobrojne metaboličke funkcije. Leucin doprinosi održavanju nivoa šećera u krvi, potpomaže rast mišićnog i koštanog tkiva. Ubrzava zarastanje rana.Sadrže belančevine koje su lako svarljive i odlična su zamena za belančevine životinjskog porekla za ljude koji se hrane vegeterijanskom ishranom.
Prezla od heljde i prosa je lako svarljiva i pogodna za ljudski organizam. Heljda je bogata lizinom i esencijalnom aminokiselinom, a obiluje i rastvorljivim vlaknima pa se preporučuje gojaznim osobama, jer izaziva osećaj sitosti. Vlakna heljde utiču na redukovanje holesterola u krvi. Heljda se preporučuje u ishrani osoba sa proširenim venama, kao i za jačanje vezivnog tkiva. Proso povećava baznost organizma. Ono utiče na ravnomerno lučenje insulina, stoga su proizvodi od prosa preporučeni kao prevencija dijabetesa. Takođe sprečava stvaranje masnih ćelija i utiče na smanjenje postojećih. Ova prezla je izuzetno bogata mineralima i vlaknima i lako je svarljiva.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1541KJ/366,88kcal |
Masti: | 8.16g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 1.4g |
Ugljeni hidrati: | 64.7g |
od kojih šećeri: | 1g |
Proteini: | 6.56g |
Vlakna: | 4.2g |
So: | 1g |
Recenzije
Još nema komentara.