Cikorija je prirodna zamena za kafu, bez kofeina. Odlična je za one koji žele uživati u ukusu sličnom kafi, ali bez stimulativnog efekta kofeina. Cikorija se koristi kao lekovita biljka za različite tegobe. Zahvaljujući prisustvu inulina, ima pozitivan uticaj na prevenciju srčanih bolesti tako što smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi i snižava krvni pritisak. Takođe, sveže isceđeni sok od listova cikorije pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, sprečava dijabetes, poboljšava krvnu sliku, sprečava nastanak kamena u bubrezima, pomaže kod žutice, problema sa pankreasom, i deluje kao antimikrobno, antigljivično i protivupalno sredstvo. Cikorija, poznata i kao vodopija, modrica, radič, i mnogi drugi narodni nazivi, je divlja višegodišnja biljka koja raste kao korov. Ova biljka je bogata hranljivim materijama, uključujući vitamine A, B6, B11 (folna kiselina), C, E, P, K, i provitamin A u tragovima. Takođe, sadrži minerale kao što su natrijum, magnezijum, cink, kalcijum, mangan, kalijum, gvožđe, bakar i fosfor. Gorke supstance, poput cikorina u cvetovima, laktoina u listovima i stablu, i intibina u korenu, karakteristične su za cikoriju. Pored toga, cikorija sadrži pektin, holin, polifenole, masna ulja i organske kiseline, uključujući taninsku i cikorijinu kiselinu. Sastav: prženi koren cikorije-sadrži najmanje 40% ekstrakta rastvorljivog u vodi
Upustvo za pripremu: U 4dl vode stavite kašiku kafe zagrejte do vrenja i ostavite da se slegne, odlijte pola kuvanog napitka, dodajte mleka i sipajte po želji.