Ječam je pravo bogatstvo minerala. Sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, mangan, cink, gvožđe, selen, kalijum… Odličan je za probavu, kao regulator kiselosti u organizmu i za regulisanje holesterola u krvi. Nijedna druga žitarica nema tako mnogo nezasićenih masnih kiselina kao ječam i po tome je jedinstven.Uputstvo za pripremu: šteta što se ječam (koji se u prodaji može naći i pod nazivom geršla) mnogo više ne koristi u ishrani, zbog svojih kvalitetnih sastojaka. Ječam se više upotrebljava u industrijskoj proizvodnji, naročito kao sirovina u proizvodnji piva, viskija, kvasa i ječmenog slada. Ipak, ječam se može koristiti u ishrani, kao celo zrno ili ječmeno brašno. Preporučuje se upotreba celog zrna. Kuvani ječam se može konzumirati kao prilog raznim jelima, slično kao što se koristi pirinač. Potrebno je da se kuva 1 sat. Ukus mu je blag, neutralan, takoreći bljutav.
Koristi se i kao dodatak čorbama, u azijskoj kuhinji nezaobilazan je ječmeni miso. Neki prave i čaj od ječma