6.148 na zalihama
Goji bobice predstavljaju bogat izvor antioksidanasa (vitamini A i C) i vlakana. Takođe, obiluju proteinima i aminokiselinama, što je zaista iznenađujuće za voće. Sadrže čak 8 vrsta esencijalnih aminokiselina, koje naš organizam ne može stvoriti sam, već se moraju uneti kroz hranu. Pored toga sadrže mnoge važne minerale (kalcijum, gvožđe, natrijum, kalijum, selen, cink i fosfor), nezasićene masne kiseline (alfa-linolenska i linolna kiselina) i pigmente (5 vrsta karotenoida – lutein, beta-karoten, kriptoksantin, zeaksantin i likopen), uz veoma nisku kalorijsku vrednost i masti. Na taj način sadrže više beta-karotena od šargarepe i više gvožđa od spanaća i soje!
Goji bobice sušene se smatraju odličnom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja, jer u svojih 100g sadrže 4.310 jedinica na ORAC skali, koja meri antioksidacijska svojstva hrane. Dok dnevna upotreba iznosi optimalnih 3.000-5.000 jedinica za adekvatnu antioksidativnu protekciju i balans.Zbog toga i ostalih sastojaka (vlakna, esencijalne aminokiseline, nezasićene masne kiseline, vitamini, minerali i pigmenti) jačaju imuni sistem, povećavaju nivo energije, poboljšavaju varenje, štite od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, deluju antibakterijski i antiupalno, imaju antikancerogeno delovanje, poboljšavaju plodnost kod žena, doprinose boljem raspoloženju i zdravlju, smanjuju umor i stres, štite vid i doprinose lepšem tenu.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 357kcal |
Masti: | 2.4g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.3g |
Ugljeni hidrati: | 60g |
od kojih šećeri: | 48g |
Proteini: | 11g |
Vlakna: | |
So: |
Recenzije
Još nema komentara.