7.336 na zalihama
Heljda je bogata ugljenim hidratima, belančevinama, sadrži sve vitamine B kompleksa, naročito niacin. Od minerala bogata je manganom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, jodom, cinkom, bromom, a sadrži i hranljiva vlakna. Flavonoidi rutin i kvercetin iz heljde, takođe, značajno utiču na zdravlje. Heljda sadrži i osam esencijalnih amino kiselina, uključujući i lizin, aminokiselinu koju organizam ne može sam da proizvede.Ima sve dobre osobine integralnih žitarica – mnogo vlakana i malo masnoće i kalorija.Heljda sadrži kompleksnije belančevine od velikog broja žitarica, pa se preporučuje u ishrani vegetarijanaca.
Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1536KJ/367kcal |
Masti: | 3g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.44g |
Ugljeni hidrati: | 71.3g |
od kojih šećeri: | <1g |
Proteini: | 12.5g |
Vlakna: | 8.9g |
So: | <0.01g |
Recenzije
Još nema komentara.