39 na zalihama
Integralno pšenično brašno je praškasta supstanca koja se dobija tehnološkim postupkom mlevenja celog zrna pšenice. Neki jezici, kao što su engleski ili nemački, bolje čuvaju vezu sa načinom dobijanja integralnog pšeničnog brašna.Zrno pšenice se sastoji od tri dela: omotača mekinje, endosperma centralnog dela i klice. Integralno pšenično brašno se dakle dobija mlevenjem celog zrna pšenice. U tehnološkom postupku meljave pšenice, zrno se propušta kroz 4-6 pari valjaka i prosejava.
Ono što mi svakodnevno koristimo kao integralno brašno je dobijeno sa drugog ili trećeg para valjaka.Na taj način brašno zadržava sve hranljive materije i poželjno je u ishrani ljudi.Usled prisustva omotača i klice, integralno pšenično brašno ima specifičnu teksturu i braonkastu boju.Tehnološki gledano, slabijeg je kvaliteta nego belo pšenično brašno, ali nutritivno je daleko bogatije i zdravije.Zadržani su minerali, vitamini, vlakna, proteini, vitamini iz grupe B, a smanjen je udeo skroba, koji procentualno čini najveći deo brašna.Imamo i mekinje odnosno vlakna, masti i aminokiseline i proteine iz klice, a endosperm mu daje blag i prijatan ukus. Daljom obradom zrna pšenice kojom dobijamo belo pšenično brašno, nažalost gubimo makronutrijente.
Od psenicnog integralnog brasna možemo da pravimo ukusne hlebove, testenine, peciva i druge pekarske proizvode.Integralno pšenično brašno se sa nutricionističkog stanovišta smatra za jednu od najkompletnijih namirnica koja se najčešće konzumira u obliku hleba ili nekog drugog pekarskog proizvoda, u obliku testenina, ekstrudata i niza drugih konzumnih proizvoda.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1450KJ/345kcal |
Masti: | 1.05g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.31g |
Ugljeni hidrati: | 71.65g |
od kojih šećeri: | 0.36g |
Proteini: | 12.45g |
Vlakna: | 10.73g |
So: | 0.15g |
Recenzije
Još nema komentara.