Kinoa je biljka poreklom iz Južne Amerike, gde se vekovima koristi kao osnovna hrana naroda Anda. Postoje tri glavne vrste kinoe:Bela kinoa- najčešće korišćena, ima blag i orašast ukus, najmekšu teksturu i najkraće vreme kuvanja.Crvena kinoa- nešto tvrđa i hrskavija od bele, zadržava oblik nakon kuvanja, idealna za salate.Crna kinoa- najtvrđa i najintezivnijeg ukusa, sa blagom slatkastom notom, najduže se kuva.Postoji i mešavina ovih vrsta, koje kombinuju različite ukuse i teksture.Bogata je proteinima, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini odličnim biljnim izvorom proteina. Dobar je izvor vlakana tako da poboljšava varenje i pruža duži osećaj sitosti. Puna je minerala naročito gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalcijuma. Sadrži nizak glikemiski indeks tako da pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Kinoa se može koristiti kao prilog, dodatak salatama, supama, glavnim jelima i desertima. Može se jesti topla i hladna i veoma je popularna u vegeterijanskoj i veganskoj ishrani.