
9 na zalihama
Prilikom pripreme kombu alge se na početku mogu samo prebrisati suvom ili vlažnom krpom, a ako ih peremo to činimo pod mlazom hladne vode. Namače se 10 minuta u vodi, reže se na tanke trake i kuva 30 minuta sa mahunarkama. Kombu alge se namaču pre sečenja i kuvanja, ali ne predugo da ne bi postale klizave, a time i teške za sečenje. Kombu alge su dosta debele i moraju se kuvati pola sata, a ponekad i duže.
Pripremaju se kao prilog uz mahunarke, korenasto povrće ili žitarice jer olakšavaju njihovu probavu. Mogu se staviti u čajeve, kisela jela, začine i jela za grickanje.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
|---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 871 KJ / 210 kcal |
Masti: | 3 g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 1 g |
Ugljeni hidrati: | 21 g |
od kojih šećeri: | 0 g |
Proteini: | 7 g |
Vlakna: | |
So: | 6 g |