Lotos je višegodišnja biljka koja čiji koren ima čestu primena orijentalnoj medicini i to u otklanjanju različitih zdravstvenih tegoba, naročito respiratornih. Lotos koren sadrži: nelbumin, aparagin i skrob. Nelbumin stimuliše telesne tečnosti i mišićno tkivo, a asparagin stimuliše izbacivanje otpadne sluzi iz pluća i bronhijalnih puteva. Lotos je hranljiv i daje mnogo energije jer lotosov skrob sadrži 13 % jednostavnih šećera.Lotosov koren povoljno deluje kod: prehlade , upale sinusa , za ublažavanje kašlja , prolećnih alergija , kod problema gornjih puteva , rastvaranja viška sluzi u telu.Način pripreme : Lotos koren osušen prirodnim putem, spreman je za upotrebu posle natapanja u vodi. Može se kuvati u varivima, supama ili obicnoj vodi nekoliko minuta. Kada je izrezan na kriške veoma dekorativno izgleda na tanjiru u kombinaciji sa azuki-pasuljem, sa arame ili hijiki algama
1 kašičica komadića lotosa kuva se 5-8 minuta u 2.5 dcl vode uz dodatak par kapi šoju sosa (shoyu).
Koren lotosa olakšava brojne zdravstvene tegobe, posebno kada su u pitanju gornji respiratorni putevi. Podstiče eliminaciju sluzi iz pluća i bronhijalnih puteva, ublažava kašalj i povoljno deluje na bubrege jer omogućava izbacivanje viška tečnosti.