11 na zalihama
Rogac je plod zimzelenog drveta mediteranskog podneblja karakteristicnog mahunastog oblika. Semenke se smedje boje,a vazne su za ishranu i industrijsku preradu.Rogac je bogat vitaminima i mineralima (sadrzi visok procenat kalcijuma).Odlicno deluje na digestivni trakt ,posebno na enzime ,te omogucava optimalni sastav crevnih bakterija . Umiruje zeludacnu i crevnu sluzokozu ,ublazava mucninu i dijareje.
Rogac se koristi kao zacin i aroma u decijij hrani ,posebno u nekim dijetetskim proizvodima za regulisanje poremecaja probave,kao zamena za kafu i kakao ,sredstvo za zgusnjavanje ,kao aromatski fil za kolace ,pecivo…Seme rogaca se koristi za dobijanje mase koja se koristi kao aditiv(zgusnjivac i emulgator za sladolede).
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1006,7KJ/239,3kcal |
Masti: | 1.57g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.31g |
Ugljeni hidrati: | 51.43g |
od kojih šećeri: | 22.83g |
Proteini: | 4.37g |
Vlakna: | |
So: | 0.069g |
Recenzije
Još nema komentara.