To je fino samleveni zeleni čaj (Camelia sinesis) koji se tradicionalno koristi u japanskim ceremonijama čaja. U pitanju je drevan način pripremanja čaja od praha dobijenog mlevenjem listova čaja. To naravno ne znači da je moguće samleti bilo koji list zelenog čaja. Za kvalitetnu maču, potreban je kvalitetan zeleni čaj. Najčešće se koristi jabuki, asahi, samidori zeleni čaj. Mača je veoma je moćan antioksidans (sadrži karotin i katehin) jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih oboljenja. Sadrži vitamine A, B, C i E. Podstiče metabolizam i varenje i neverovatno pomaže u sagorevanju kalorija, što ga čini idealnim za detoksifikaciju organizma i mršavljenje. Šoljica zelenog mača čaja ima smirujuće i opuštajuće dejstvo, podiže raspoloženje i poboljšava koncentraciju. Odličan je u borbi protiv virusa i bakterija, bogat je dijetalnim vlaknima i pomaže u snižavanju holesterola i šećera u krvi. Čisti telo od toksina, ublažava bolove, usporava proces starenja. Svakodnevno konzumiranje zelenog mača čaja usporava starenje kože i sprečava njeno isušivanje Delotvoran je i protiv upala, reguliše rad štitne žlezde, deluje protiv depresije i regeneriše jetru. Poboljšava pamćenje; osobe koje redovno konzumiraju zeleni mača čaj izložene su znatno manjem riziku od pojave demencije u starijem dobu.
Preporučeni dnevni unos je 2-5g (jedna kafena kašičica). Čaj se priprema tako što se prah prelije vrućom, ali ne ključalom vodom i promeša (najbolje je koristiti metlicu za mešanje). Dodavanjem malo biljnog mleka, preporučujemo pirinčano ili bademovo mleko, dobićete popularni matcha latte napitak. Osim kao čaj, Mača zeleni čaj u prahu se može koristiti i kao dodatak jelima, kolačima i kao super delotvorna maska za lice protiv starenja kože.