Šafran je jedan od najskupljih i najposebnijih začina na svetu. Dobija se iz tučka cveta biljke. Svaki cvet ima samo tri tanka crvena vlakna(stigme ) koje se ručno beru,zato je toliko skup. Za jedan kg Šafrana ,potrebno je oko 150000 cvetova. Ima balgo gorak,zemljani i cvetni ukus ,sa vrlo prepoznatljivim mirisom. Daje intezivno zlatno-žutu boju jelima. Sargol šafran, ili svecrveni šafran je najčistiji oblik šafrana, bez delova tučka, te je u potpunosti crven. Ima veoma veliku moć bojenja hrane. Vrhunski šafran se dobija sečenjem stigme iznad dela gde stigma počinje da dobija narandžastu boju.Šafran se obično potopi u malo tople vode ili mleka i ostavi 10-20 minuta pre dodavanja u jelo ,kako bi se boja i aroma otpustile . Koristi se u mnogim kuhinjama i kulturama širom sveta ( Španija,Italija ,Indija,Iran,Francuska,Avganistan,Bliski Istok). Dodaje se i u pića(čaj,mleko).
Šafran se smatra korisnim za smirenje i dobro raspoloženje ,bolji san, cirkulaciju ,pomoć kod PMS-a i depresije ,jačanje imuniteta .
Naravno koristi se u malim količinama,u većoj količini može biti toksičan.