Nema na zalihama
Crni kim opušta mišiće i širi bronhije i na taj način olakšava problem astmatičara. Skup raznih sastojaka u crnom kimu omogućava antiupalna, antibakterijska i antialergijska svojstva ove biljke. Smiruje hronični kašalj, čisti sinuse i jača pluća. Preporučuje se i dijabetičarima. Crni kim je poznat kao dobar za kožu, kosu, nokte i zube. Upotrebljava se kod ekcema, psorijaze, dermatitisa i akni. Koristan je u slučaju gojaznosti, visokog pritiska i nepravilne ishrane. Snižava holesterol, poboljšava varenje i smanjuje kiselost organizma. Sprečava nadimanje i stimuliše rad creva. Poboljšava cirkulaciju i leči hemoroide. Crni kim opušta i smiruje glavobolju. Pomaže kod reume. Upotrebljava se za podizanje imuniteta. Prethodne studije su pokazale antikancerogeno delovanje u slučajevima raka prostate i debelog creva, kao i anti-upalno i antioksidantsko delovanje. Skorije studije su, takođe pokazale potencijalne pozitivne rezultate kod raka prostate i debelog creva. Ulje crnog kima naročito je delotvorno protiv alergija, astme i drugih respiratornih oboljenja, probavnih problema, dijabetesa, holesterola, gripa i prehlada. Savezna uprava za kontrolu lekova i hrane SAD 1996. godine odobrila je upotrebu crnog kima za sprečavanje neželjenih efekata kod hemoterapije i jačanje imuniteta u tretmanu kancerogenih bolesti.
Unutrašnja upotreba:
3×1 kafenu kašičicu ulja crnog kumina popiti 10-15 minuta pre obroka. Ulje se može piti tri meseca u kontinuitetu, a onda napraviti pauzu od mesec dana.
Ciklusi korišćenja se mogu ponavljati po potrebi.Deca starija od 3 godine : pola kafene kašičice piti dva puta na dan, posle jela.Spoljašnja upotreba:
Malu količinu ulja naneti na čistu i vlažnu kožu, dva do tri puta na dan. Ako posle par minuta ostane višak ulja, ukloniti ga papirnom maramicom.Inhalacija :
U pola litra vruće vode dodati pola kafene kašičice ulja crnog kumina, pa udisati paru 3-5 minuta. Inhalacija se može ponavljati i više puta na dan.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | |
Masti: | |
od kojih zasićene masne kiseline: | |
Ugljeni hidrati: | |
od kojih šećeri: | |
Proteini: | |
Vlakna: | |
So: |
Recenzije
Još nema komentara.