Nema na zalihama
Sabire se čitava biljka u cvatu (odreže se srpom) bez korenja i drvenastih delova biljke. Miris timijana dobro se očuva i nakon sušenja, a njegovo eterično ulje koje sadrži oko 50% timola (Oeum Thymi) ima snažno antiseptičko djelovanje i izdvaja se destilacijom. Osim timola, timijan sadrži i karvakrol, cimen, linalool, pinen i druge terpentenske spojeve. Timijan je dobar izvor gvožđa.
Mediteransko začinsko bilje koje se vrlo često koristi u jelima koja se kuvaju na laganoj vatri, a posebno se dobro slaže sa paradajzom, paprikama, tikvicama i patlidžanom. Zovu ga i „divlji origano“. Čaj od timijana može se koristiti u slučajevima bronhitisa i kašlja. Timijan se u vidu tinkture, čaja, sirupa ili kao sredstvo za inhalaciju koristi za olakšavanje tegoba i lečenje bolesti respiratornog sistema. Čaj od timijana može se koristiti i u slučaju upale grla (grgoljenjem se ispiraju usta i grlo tri puta dnevno).
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | |
Masti: | |
od kojih zasićene masne kiseline: | |
Ugljeni hidrati: | |
od kojih šećeri: | |
Proteini: | |
Vlakna: | |
So: |
Recenzije
Još nema komentara.