Kardamom je kraljica začina. Ipak, ovaj čudesni začin je više od samog dodatka ukusa hrani i pićima. Takođe ima odlična i višestruka lekovita svojstva, koristi se u parfemima, žvaće se kao osveživač usta i predstavlja veoma originalan i promišljen poklon.Kardamomi se ocenjuju na osnovu prečnika mahune (a ne dužine mahune kako se često pogrešno shvata) i gustine semena. Što je mahuna deblja, više dobijate za vaš novac!Može se koristiti zajedno sa mahunom ili mleven. Mleveni kardamon je najbolje praviti u malim količinama, koliko je potrebno za određeni recept, jer brzo gubi svoja prirodna ulja i specifičnu aromu. Za recepte koji zahtevaju celo zrno dobro je da mahunu malo otvorite kako bi prilikom kuvanja dobili potpunu aromu i ukus kardamona. Ljuske od mahune se ne jedu. Najpribližniji odnos je: 10 mahuna odgovara 1, 5 kašičici mlevenog kardamona. Vrlo često se kombinuje sa karanfilićem i cimetom.Najpoznatije njegovo deovanje je na probavni sistem. Kardamon podstiče metabolizam i time: poboljšava varenje, ublažava nadutost, grčeve, bolove u stomaku, žgaravicu i mučninu. Prstohvat kardamona može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja.Dobar je diuretik, pa je koristan kod problema urinarnog trakta. Takođe, čisti bubrege i smanjuje visok krvni pritisak.Pomaže u detoksikaciji organizma, a posebno se preporučuje osobama koje preterano konzumiraju kafu.Često se koristi kod infekcije zuba i desni. Kardamon je jedan od najboljih izvora cineola – jak antiseptik, koji ubija bakterije odgovorne za loš zadah. Žvakanje kardamona čini zadah slatkim i svežim, a takođe izbeljuje zube.
U današnje vreme najviše se koristi u arapskim zemljama kao dodatak riži, voću, pekarskim proizvodima, različitim poslasticama, kafi, likerima, vinu, a takođe i mesu, marinadama i kobasicama.