7 na zalihama
Crni pirinač je drevna i veoma cenjena žitarica zbog svojih nutritivnih svojstava i specifičnog načina proizvodnje. Izuzetno je hranljiva i dekorativna. Ima slatkasto-orašasti ukus i bogat je antocijanima (bogatiji od borovnice!), belančevinama, ugljenim hidratima i vlaknima. Ne sadrži gluten i ima malu kalorijsku vrednost. Crni pirinač ima više minerala od ostalih vrsta pirinča i dobar je za hladnije dane zato što uspeva da zadrži toplotu u unutrašnjošti tela. Ima diuretička svojstva i dobar je za bubrege i bešiku.
Ima više minerala od ostalih vrsta i dobar je za hladnije dane jer uspeva da zadrži toplotu u unutrašnjosti tela. Jača bubrege i bešiku.Priprema: Zrna obavezno natapati 8 sati, dobro isprati i kuvati 45 minuta sa četiri puta većom količinom vode. Servirati crni pirinač sa proteinima za zdrav, dobro izbalansiran obrok.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1500KJ/357kcal |
Masti: | 1.6g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.5g |
Ugljeni hidrati: | 72.8g |
od kojih šećeri: | 0.7g |
Proteini: | 9.9g |
Vlakna: | 1.4g |
So: | 0g |
Recenzije
Još nema komentara.