9 na zalihama
Susam ima izuzetno visok sadržaj masti.Semenke crnog susama sadrže čak 60% više kalcijuma od oljuštenih, žutih semenki susama i imaju jači ukus.Crni susam odličan je izvor magnezijma, zatim veoma je dobar izvor i bakra i cinka. Crni susam sadrži sezamin i sezamolin koji spadaju u grupu lignana (odličan izvor lignana je i laneno seme). Lignani su fitoestrogeni, dobar su izvor dijetetskih vlakana,pozitivno deluju na obaranje lošeg holesterola i imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera -antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije.
Crni susam pogodan je za tostiranje, što oslobođa blagotvorne hranljive materije iz semenki i pojačava aromu. Crni susam bogat je masnim kiselinama i sadrži antioksidante koji mu omogućavaju i dug rok trajanja.
Ove semenke nisu oljuštene od svoje opne. Crni susam se najviše koristi u kuhinji i medicini dalekog Istoka.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 2399KJ/573kcal |
Masti: | 49.67g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 6.96g |
Ugljeni hidrati: | 11.63g |
od kojih šećeri: | 0.3g |
Proteini: | 17.73g |
Vlakna: | 11.08g |
So: | 0g |
Recenzije
Još nema komentara.