6 na zalihama
Proso je pogodno za upotrebu u ishrani ljudi koji pate od celijakije. Ljudima koji imaju problema sa tiroidnom žlezdom ne preporučuje se velika konzumacija prosa, jer ono sadrži inhibitore tiroidne peroksidaze. Slatko-slani ukus. Kuva se bez ili sa sasvim malo soli.
Kuva se 1 šolja prosa sa 3 šolje vode i prstohvatom soli 30 minuta. Može se koristiti kao sastojak u salatama, prilozima, varivima i drugim jelima, a poznato je i kao osnova za kašu ili za proizvodnju brašna.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 1528 kJ/348 kcal |
Masti: | 4,2g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0,7g |
Ugljeni hidrati: | 64,3g |
od kojih šećeri: | 0g |
Proteini: | 11,5g |
Vlakna: | 8,5g |
So: | 0,012g |