Nema na zalihama
Nekoliko hiljada godina ova izuzetna gljiva se koristi u istočnjačkoj tradicionalnoj medicini. Posebno je bila omiljena na kineskom dvoru jer su vladari bili ubeđeni da im reiši donosi besmrtnost.
Čaj od ove drevne gljive koristio se za saniranje tegoba kod gotovo svih oboljenja. Snažno podižući imunitet organizma, uspešno se borila sa bolestima. Zbog toga se zadnjih decenija intenzivno vrše opsežna istraživanja ove gljive i njena primena u medicinske svrhe. Na Institutu za rak u Tokiju dokazana su njena blagotvorna dejstva u tretiranju gotovo svih vrsta kancera, pa se zbog toga sve više gaji u mnogim zemljama. Naknadna istraživanja su potvrdila i njenu lekovitost kod bolesti srca, krvnih sudova, bubrega i jetre, zatim antibakterijsko i antivirusno dejstvo…
Najbolje ju je koristiti preventivno kao svakodnevnu šolju čaja.
Listiće reishi gljive natopiti u vodu nekoliko sati, zatim kuvati u toj vodi 30 – 40 minuta na laganoj vatri. Popiti proceđeno, sa medom i C vitaminom, jer se tako bolje apsorbuje u organizam. Popiti jedan dnevni napitak od 2 – 3 g gljive u 3 dl vode kao preventivu. Po potrebi piti i više puta dnevno. Piti pre jela, a u slučaju problema sa želucem, posle jela. Može se skuvati za tri dana, ali tada skuvani čaj držati u frižideru i proceđivati samo količinu koja se trenutno konzumira.Delovanje: pomoć u borbi protiv tumora, visokog nivoa holesterola, visokog krvnog pritiska, za jači imunitet, protiv reumatizma i artritisa, za zdavu jetru, protiv simptoma alergija.
Nutritivne vrednosti (na 100g) | |
---|---|
Energetska vrednost (na 100g): | 835KJ/206kcal |
Masti: | 0.74g |
od kojih zasićene masne kiseline: | 0.21g |
Ugljeni hidrati: | 1.89g |
od kojih šećeri: | 1.77g |
Proteini: | 9.55g |
Vlakna: | |
So: | <0.0025g |
Recenzije
Još nema komentara.